13

Fehérvár – Május

Május hónapban számos rendezvény kapcsolódott a Székesfehérvári Egyházmegyében a Kaszap István emlékévhez, ezekre tekintünk most vissza.

Pünkösd hétfőn, a Balinkán megrendezett egyházmegyei napon Spányi Antal megyéspüspök kiemelten példaként állította a fiatalok elé Kaszap Istvánt ünnepi homíliájában.  Az ünnepi szentmisében a Kaszap Emlékév jelmondatához kapcsolódva az emberi élet céljáról, örök célokról beszélt. „Az Istennek odaadott élet, mint Bogner Mária Margité vagy Kaszap Istváné követendő példa a papnak, szerzetesnek és világi hívőnek egyaránt. Úgy szolgálni másokat, hogy életünkben az Atya akarata teljesüljön, ehhez a Szentlélek segítsége kell.” – mondta a főpásztor. A kitartás, a hitben való megmaradás Isten ajándéka. A Szentlélek bőven adja ajándékait, ha kérjük és megerősít, világos látáshoz segít, erőt ad, reményt mutat, hogy érdemes és lehetséges Jézus útján járni. „Éljük hát ezt az életet, melyre az Úr hív bennünket, maradjunk meg döntésünkben, legyünk nagylelkűek és Isten Szentlelkére figyelő, boldog emberek!”

Az egyházmegyei napon lezajlott a Kaszap István emlékévhez kapcsolódó, háromfordulós hittanverseny utolsó, lezáró megmérettetése. Ez igen mozgalmas forduló volt, nem csupán elméleti, ügyességi hanem a csapatok bizalmát, összetartását építő feladatokkal. A nyerteseknek a díjakat a püspök adta át. Az első három helyet a a szigetszentmiklósi, a pusztavámi, és az enyingi csapatok foglalták el.

Május 29-én, idén először, de nem utoljára, most a székesfehérváriak hallgathatták meg a Kaszap István Turai EmlékZenekar, a KITEZ, “Ablak a fényre” című rock-oratóriumát, amely Kaszap István belső hangját szólaltatta meg a húrokon és a kórus ajkain. A fiatalon halálos betegségben szenvedő, életét Istennek ajánló férfi küzdelme ez, hogy amit felismert, elfogadja, és megtanuljon a szenvedésben is szeretni.

Végül a Szent István könyvhéten kivitelezésre kerültek a Szent István Művelődési Ház által meghirdetett “Odafent találkozunk!” jelmondatú graffiti-pályázat nyertes pályaművei. A pályázat irodalmi része még mindig zajlik, lehet nevezni:  http://kaszapistvan.hu/palyazatok/